En stressfri stund – konsten att slappna av i anspänning

2 nov 2015

/

En stressfri stund – konsten att slappna av i anspänning

En stressfri stund – konsten att slappna av i anspänning

Häromdagen kom nya hälsorön från en dansk överläkare, kopplat till skillnaden mellan kvinnor och mäns stressnivåer efter att de kommit hem från jobbet och timmarna fram till läggdags. Förklaringen: kvinnor tar ett större ansvar för städning, matlagning och annat i hemmet. Överläkarens förslag på lösning:  ”alla kvinnor borde lägga sig på soffan direkt när de kommer hem för att minska stressen”.

Jag delar uppfattningen om vikten av mer vila, men ordineringen av soffvila är fullkomlig överkurs för många som inte kan släppa stressfyllda tankar, oro och känslor av otillräcklighet från soffan. Kanske skulle detta rentav öka upplevelsen av stress för många människor (därifrån syns ju alla dammråttor ännu bättre)?

Poängen med MIMY är att träna upp förmågan att vila överallt, men till dess vi behärskar den förmågan behöver vi hitta egna vilostrategier, vilket jag i Balansprogrammet överlåter åt var och en att själv identifiera. Yoga är en pusselbit, bland många andra. Den som genomgår det 6 veckor långa programmet får v. 1 i uppgift att reflektera kring begreppet ”en stressfri stund” och boka tid för dessa stunder (annars är risken stor att de inte blir av). Om det sedan handlar om att göra några yogaövningar eller ta en promenad med hunden, det överlåter jag åt var och en att avgöra själv. Konsten är att identifiera vilka dessa stunder är och tillåta sig själv att släppa allt annat under den stunden.

Mina egna steg mot balans hade aldrig kunnat ske från soffan. Att lära mig prioritera ”stressfria stunder” krävde en resa till Gran Canaria, ett medlemskap på Slagskeppet och en stark övertygelse om att jag vill och kan förändra mitt liv i grunden, i varje ögonblick.

Låt mig berätta!

I våras konstaterade jag att MIMY vuxit så pass fort att jag själv höll på att tappa fotfästet. Då gjorde jag återigen någonting radikalt (om den första radikala livsförändringen kan du läsa i tidigare blogginlägg), jag åkte till Gran Canaria och träffade en duktig ledarskapscoach som hjälpte mig formulera en handlingsplan som berörde mitt jobb såväl som min fritid. Det blev en viktig vändpunkt där jag förändrade mitt liv i grunden, en andra gång.

När jag kom hem började jag följa min handlingsplan, som i princip bygger på EST- den modell jag själv utvecklat och som är det övergripande syftet med all MIMY träning. Aftonbladet publicerade den häromveckan, i en 5 sidor lång artikel på temat balans i vardagen.

EST har förmågan att vända upp och ner på tillvaron för den som tar sig an utmaningen. Personer har sagt upp sig från jobbet då de sett frågorna i EST, själv fattade jag ett svårt beslut utifrån viljan att prioritera EST- att tacka nej till att ta över Skandinaviens främsta yogiska forsknings- och utbildningsinstitut, MediYoga Institutet.

Tre månader efter att jag formulerat en handlingsplan ser min verklighet idag helt annorlunda ut. Jag tränar kampsport 3-4 gånger i veckan, det är mitt sätt att rensa hjärnan, vila mig från mailen, verksamheten, tvätten, disken. Om jag ens för ett ögonblick skulle tänka på obesvarade mail är risken stor att jag får framtänderna utslagna.

Då mina döttrars skola var stängd en dag fick de följa med på min stressfria stund. Jag behövde den och jag lät inte 150 obesvarade mail och en stängd skola frånta mig den. Jag passade även på att berätta att knepet när det är stressigt är att hitta ”mysiga stunder”, och refererade till dagar de själva vaknat på fel sida, och vi dricker varm choklad i sängen för att sätta guldkant på just den morgonen.

Häromveckan rapporterade Arbetsmiljöverket att 55 % av de 1600 arbetsplatser av de tittat på saknade konkreta åtgärdsprogram för att hantera stress. Att råda bot på stress handlar om konkreta åtgärder, i skolan, på arbetsplatsen och förstås hemma. Stress kan aldrig utrotas, stressresponsen är en evolutionär överlevnadsmekanism som kommer triggas allt oftare i takt med att tempot ökar – om vi inte lär oss hitta bromspedalen.

Astra Zeneca är en god förebild, de erbjuder sina anställda MediYoga sedan 2000. Just nu genomgår 95 anställda balansprogrammet. Ett annat exempel är en populär friskola som beslutat att göra skolan till en stressfri zon, och låter MIMY utbilda 25 lärare. Ett tredje exempel är alla balansinspiratörer som just nu genomgår utbildning för att ta med sig verktygen till sin arbetsplats.

Vill du göra din egen handlingsplan, ta aktiva steg bort från stress och närmre balans? Gå med i den öppna gruppen på FB som har fokus på balans, MIMY är bara en av alla pusselbitar där. Min förhoppning med forumet är att det blir högt i tak och en välkomnande plats för alla som vill berätta om vad som funkar!

Tack till: Mikael, Paradox.org.es, Peter på Slagskeppet.se för att ni givit mig mina häftigaste balansnycklar, vid sidan om MIMY.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *