Stressfri stund för mig

16 okt 2015

/

Stressfri stund för mig

Stressfri stund för mig

IMGP1599

-”Vad tänker du på?”

En fråga som ofta kommer från en av oss om jag och min man sitter tysta tillsammans under en längre stund men kan även komma från andra såklart….

Det har ofta kunnat komma många svar på den frågan från mig, för tidigare har det varit så att jag har tyckt att det är avkoppling att få bara vara utan andra intryck och tänka på allt jag ska göra, vill göra, tänker göra, borde göra, inte vill göra…..få tänka i fred helt enkelt…… men är det en stressfri stund egentligen? Då tyckte jag det men det gör jag inte idag.

-”Vad tänker du på?”

-”Absolut ingenting, jag bara njuter av stunden”

När min man svarar så ja då blir jag varm och glad i hela kroppen för jag vet att när jag svara så, ja då är jag fullständigt närvarande och bara njuter i stunden, upplever, känner och i huvudet känns det rätt stilla. Den känslan är så skön så att även om det är han och inte jag som ger det svaret, för med största sannolikhet är inte jag helt i stunden just då eftersom jag funderar på vad han tänker på, så får det mig att gå in i samma läge. Stanna upp, känna, lyssna, lukta, njuta….bara vara.

Det är först då som jag stänger av Radio NST….!?

Nu undrar du säkert vad jag menar och precis så tänkte jag med när jag första gången läste det i  Thich Nhat Hanhs bok ”Silence”. Det betyder Radio ”Non-Stop-Thinking”.

Har du funderat på när du stänger av ”Radio Non- Stop Thinking?”

För även om vi sitter still, utan någon extern stimuli så pågår ofta en konstant inre dialog i våra huvuden.

Första gången jag upplevde att det blev helt stilla i mitt huvud var när min man tog med mig ut och segla för första gången för 4 år sedan när vi precis hade träffats. Det slog mig starkt och var en ljuvlig känsla att bara vara, njuta, uppleva utan att värdera, planera och tänka en massa. Det gav mig ohyggligt mycket energi och jag tror att just den stunden som inte varade jättelänge första gången men ändå, just det fick mig att känna så starkt att även jag ville hoppa på min mans livsplan att så småningom bo på en båt någonstans i världen trots att jag aldrig hade seglat förut och trots att den här segelturen sedan blev lite dramatiskt då jag fick högfeber och smärta och drabbades av njurbäckeninflammation och blev riktigt dålig…..men det där lugnet…

Då hade jag inte kommit i kontakt med MIMY, men när jag väl gjorde det och började träna på detta så har jag även upptäckt att denna känslan går ju faktiskt att få även på land, där jag är precis just nu….men jag får vara aktiv i att träna det på ett annat sätt men att vara medveten om den, veta hur det känns gör det lättare att hitta till den känslan. Bästa stället på land att för mig att få den känslan att infinna sig är faktiskt i bastun eller ute i naturen.

Ofta i mina grupper så är det många som nämner sina stressfria stunder som just en promenad i skogen men dessutom lägger till det där med att det är så skönt att få gå i lugn och ro och tänka i fred och det är absolut en stressfri stund i sig…eller kan vara….för det kan också skapa stress i kroppen att tänka på saker som ska göras, inte får glömmas o.s.v och under en sådan promenad är man ju inte heller särskilt närvarande…..Varför inte prova att göra promenaden till en mindfulnessövning och lägga märke till när tankarna kommer upp och Radio NST sätter igång och då flytta tillbaka fokus på träden, att andas den friska luften, naturen och det som är runt omkring dig…prova och se om det blir någon skillnad. När mina deltagare har provat detta så brukar de uppleva ganska stor skillnad och är dessutom förvånade över att när de kommer hem vet de precis vad de ska göra och vad som kan vänta…

[mkdf_blockquote text=”Det känns liksom klart i huvudet på ett annat sätt än när man kommit hem från en ”tänkarpromenad”och nästan inte veta vart man ska börja med allt som kommit upp i huvudet under promenaden tidigare när jag gått och tänkt…” title_tag=”h2″ width=””]

Marie

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *