Den bästa planen är att inte ha någon plan

1 jul 2017

/

Den bästa planen är att inte ha någon plan

Den bästa planen är att inte ha någon plan

Förra året, på väg till Indien, fick jag ett råd; ”In India we never do any plans, because even if you plan, nothing goes as planned”.

Häromveckan, på den dag vi svenskar planerar mest inför (och det handlas mest på systembolaget) fick jag uppleva magin med att inte planera.

Så här började det hela;

Vännen M frågade mig om jag hade några midsommarplaner.

  • Jag: Nej, har du?
  • M: Nej.
  • Jag: Vad tror du om en midsommarafton utan planer?

På själva midsommarafton frågar jag M vad hon vill göra.

M: Vet inte.

Jag: Inte jag heller. Förresten, vill du dela 5 saker du älskar med mig? Här är mina; sol, hav, stränder, palmer, champagne, mina vänners och barns skratt, medmänsklighet och empati, tystnad och musik.

M: här är mina; träd, skog, utomhuskonserter, bada, sjunga, dansa och fota.

Jag: ok, jag fick just en idé, låt oss fylla dagen med allt vi älskar!  Packa badhandduk. Jag kommer och hämtar dig. Sätt på kaffe så länge. Vi ska besöka en strand, ett hav, dricka champagne, vara tysta, sjunga, dansa och du får fota hela midsommarafton.

Tre timmar senare, sitter jag och M på hennes soliga terrass och njuter av tredje koppen kaffe. Inga planer. Inga tider att passa. Ingen mat att inhandla, inga köer att stå i. Inga förväntningar att uppfylla. Inga planer.

Ytterligare tre timmar senare sitter vi på en strand på Lidingö och ser på vågorna och mumsar på var sin take away låda. Redo att slå oss till ro på den vackra stranden och läsa ett par timmar.

Plötsligt kommer en våg som sköljer över oss, våra sallader, väskor och badhanddukar och ändrar vår plan.

Då föreslår jag någonting jag aldrig trott mig kunna föreslå (badkruka i kubik som jag är), nämligen att vi ska ta ett dopp, nu då vi ändå är iskalla och blöta.

Nu var det dags att spränga en mental begränsning – att jag inte badar i Sverige (och definitivt inte innan augusti). I min iver att riva av mig kläderna tappar jag ett örhänge i vattnet. Mina älsklingsörhängen. Innan jag hinner gräma mig över förlusten kastar jag det andra i havet så att de kan återförenas på havsbotten. Sedan kastar jag mig i det iskalla havet.

I mataffären på vägen hem slipper vi köa, för vem handlar sin midsommarmiddag på midsommarafton? Tydligen bara vi utan planer.

Kvällen blir ljuvlig. Vi äter i soffan, lyssnar på stillsam musik och min vän fotar champagnebubblorna.

Nästa morgon får vi för oss att göra i ordning min balkong och till vår stora förvåning har Plantagen öppet fastän halva Sveriges vuxna befolkning troligtvis ligger och kurerar sin baksmälla. Där hittar jag min palm.

Jag inser att vi under loppet av 24 h har gjort allt vi älskar. Sett havet, stranden, lyssnat på både musik och tystnad, fotat champagnen, och köpt en palm. Jag får en hisnande tanke. Tänk om detta skulle bli min nya livsstil? Att inte planera och se vad som händer, i realtid.

Tänk om vi alla lät vår kropps intelligens styra veckoplaneringen, dag för dag, timmer för timme? Min övertygelse är att vi skulle bli lyckligare och lugnare människor och ingen skulle bli utbränd.

Med detta sagt vill jag påminna om min nya workshop i höst (som faktiskt är planerad) den 22 oktober som handlar om hur du finner och bevarar din vardagsbalans.

Jag har alltid sagt att Balans är ett hårt arbete som kräver prioriteringar och målmedvetenhet- men jag har nu ändrat uppfattning.

Balans är lättare än vad vi tror. Det gäller bara att stanna upp och ta emot den.

Läs mer om min workshop i Balansprogrammet här . Dagen passar dig som söker efter en enkel, daglig rutin för stressreduktion och önskar öka din livskvalitét med hjälp av mindfulness. Du får möjlighet att göra en rejäl inventering i din vardag och se på vilket sätt du kan sänka din stress och skapa utrymme för daglig återhämtning.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *