Det handlar om att leva, inte om att överleva

7 jun 2016

/

Det handlar om att leva, inte om att överleva

Det handlar om att leva, inte om att överleva

Under våren har en grupp deltagare med ADHD/ADD genomfört balansprogrammet tillsammans med en MediYoga Instruktör och arbetsterapeut på Neuropsykiatriska Mottagningen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.  Idag var jag där för att prata om programmet, men också motivera till fortsatt träning genom att berätta hur verktygen kan användas i vardagen.

” Jag heter Sara och är s.k  högfunktionell, men det betyder inte att jag alltid varit det, eller att det inte skett på bekostnad av mig.

Jag är inte här för att tala om för er vad forskningen säger om hur många procent du kan öka din uppmärksamhet med genom mindfulnessträning. Det skulle jag inte ens kunna komma ihåg, jag är glad att jag minns sista siffrorna på mitt personnummer.

Jag är här för att berätta för er hur jag har kunnat vända mitt liv från livskaos till livskvalitet, med de verktyg och reflektioner jag hällt in i Balansprogrammet. Och hur jag använder dessa verktyg i min vardag och hur jag utbildar andra i programmet så att de kan göra samma sak.

Under vår gemensamma timme hann vi beröra allt från hur det är att lyckas få med sig all packning, men på Arlanda inse att passet gått ut (någonting går alltid snett kunde vi konstatera), till hur det känns att få kritik för bristande respekt för att man (läs jag) lämnat matbordet under en pågående måltid, då man i själva fallet inte har någon aning om hur det gick till då man hamnade framför datorn för att utveckla en grym idé. ”

Vi berörde alla facetter av det livspussel som alla människor kämpar med, och hur mindfulness och yoga som verktyg, inte bara kan lära oss hantera stress utan även förvandla vardagsstress till vardagsglimtar. Tex på vägen till jobbet eller under lunchen. Det behövs ingen semester för att upptäcka magin i att hålla i någon annans hand eller stanna upp en stund och lyssna på fåglarna.

Balans är ett åtagande som vi behöver välja om och om igen, varje dag. Kroppscanningen hjälper oss att fördela energiförbrukningen, andrum hjälper oss sortera tankar och känslor, andningsankaret hjälper oss att rensa i hårddisken. Verktygen är varken märkvärdiga eller komplicerade, men det gäller att göra dem. Du behöver göra ett aktivt val.

Jag lyckades sitta med 10 personer en hel timme (själv har jag nog sällan lyckats lyssna på en föreläsare så länge) utan att någon skruvade på sig eller ifrågasatte mig då jag sa att det går att vända kaos till ordning med hjälp av mindfulness.

Jag kände deras förtroende, inte för att jag kunde rabbla forskningsrapporter, utan för att de förstod, att Sara Emilionie, den yviga och sprudlande yogaterapeuten, en gång har knaprat sömnpiller och anti depressiva medel och själv lyckats vända hela sin verklighet från kaos till livskvalitet.

Till alla er som längtar efter balans- den som söker, finner. Hemligheten är att leta där man står.

Till er som lät mig ta en bild då vi mediterade imorse; den blev underbar. Jag kommer le varje gång jag ser den, men jag väljer att inte publicera den. Tack.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *