Mindfulness som surfbräda

3 sep 2015

/

Mindfulness som surfbräda

Mindfulness som surfbräda

Många ser på mindfulness som en avslappningsmetod. Få vet att de instruktioner som ingår i mindfulness grundövningar har sitt ursprung i ett av Buddhas viktigaste lärotal Satipatthana sutta, där han beskrev hur vi ska träna vår uppmärksamhet för att kunna bli fria från lidandets kretslopp.

Om vi tittar på mindfulness utifrån vårt eget västerländska perspektiv  (what´s in it for me) så är det ”lidande” vi oftast vill bli fria ifrån olika typer av stress.  MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction Program) är en metod som sedan 1979 testats i ett stort antal studier med fantastiska resultat, bland annat på stress.   De som utövar mindfulness vet dock att mindfulness innebär så mycket mer än att slappna av.  Mindfulness är ett förhållningssätt till livet som ger dig möjlighet att ta vara på det goda och förhålla dig klokare till det smärtsamma i livet. Vi kan inte ändra på verkligheten, men vi kan lära oss förhålla oss till den på ett sätt som minskar vårt lidande.

Mindfulness lär oss ”surfa på vågorna” samtidigt som den lär oss att stå fast på jorden, centrerade i oss själva.

Jag tänker ofta på hur min vardag hade sett ut utan mindfulness. Jag vet ju hur den såg ut innan jag kom i kontakt med mindfulness. Jag åt sömntabletter pga min höga stressnivå. Idag har jag två småbarn och driver eget företag. Jag upplever ofta tidsbrist men sällan stress. Jag skulle aldrig komma på tanken att stoppa i mig ett piller för att somna.

Mindfulness är min livboj och min välsignelse.

I mitt arbete hjälper mig mig mindfulness att göra det viktigaste först, och släppa taget om resten.

I min roll som verksamhetsledare hjälper mig mindfulness att fatta beslut utifrån mina företagsvisioner.

I min roll som förälder hjälper mig mindfulness att uppleva hur barnens små lena händer känns i min hand, hur deras hud doftar, pussar smakar och hur tacksam jag är över att få kalla mig mamma. Mindfulness hjälper mig att se vad mina barns unika personligheter behöver för att växa.

Men självklart händer det att jag vägrar acceptera verkligheten ibland (motsatsen till mindfulness), tappar tålamodet (ett stort hinder i mindfulness), dubbelbokar möten, dömer mig själv och andra (i definitionen av mindfulness ingår en icke dömande inställning till nuet) och gör en massa knasigheter pga brist på uppmärksamhet.

Men att jag har min praktik är huvudsaken, inte om jag lyckas eller inte i varenda situation. Och att jag förstår hur jag ska använda mig av praktiken då livet ger mig en käftsmäll.

Buddha har helt enkelt lärt mig surfa.

Dela gärna!

Prenumerera

Bli meddelad när nya inlägg publiceras

Tidigare blogginlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *