Vecka 2 – Kom i kontakt med din kroppsintelligens

Vecka 2 – Kom i kontakt med din kroppsintelligens

Denna vecka handlar om att komma i kontakt med kroppen på ett djupare plan, vara lyhörd och och våga lita på kroppens signaler och kommunikation.

Du saknar tillgång till detta innehåll

För att ta del av innehållet behöver du vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap/abonnemang

eller

Veckans övning: Kroppscanning
Denna meditation ökar förmågan att lyssna och uppfatta kroppens behov och kommunikation. Du tränar även upp din uppmärksamhetsförmåga och att släppa taget om tankeloopar. Välj en lugn plats där du kan sitta eller ligga ned ostört.

Effekt: Övningen har utvärderats i ett flertal internationella studier och visat effekt på bl a oro, ångest, sömn, minskad smärta, stress och depression. Övningen ökar förmågan att lyssna/uppfatta kroppens signaler och behov och passar bra för dig som har svår att somna eftersom du genom att rikta uppmärksamheten mot kroppen lättare kan släppa tankar.

Att tänka på: Övningen är för de allra flesta djupt avslappnande och många somnar under meditationen. Den kan dock även väcka rastlöshet, analytiska tankar kring kroppen etc. Försök att neutralt observera det som sker utan att reagera på det som sker.

Veckans reflektion: Reflektera kring tillit

Känner du tillit till dig själv och dina inre upplevelser? Lyssnar du på din kropps behov? Finns det tillfällen då du inte lyssnar på kroppens behov? Äter du när du är hungrig, vilar du när kroppen signalerar behov av återhämtning, litar du på kroppens egna signaler?  Reflektera kring din förmåga att lyssna inåt och hur veckans övning påverkar detta.

Veckans bonusträning: Lyssna på kroppen

De allra flesta av oss lever som ”huvudfotingar”, dvs vi låter våra tankar styra våra prioriteringar och hur vi mår. Prova denna vecka att i första hand lyssna på kroppens signaler och låta kroppen fatta fler av dina beslut, tex hur du spenderar din fritid. Lägg märke till om det blir någon skillnad på hur du mår och hanterar din vardag.