Vecka 1 – Fokus på andningen och återhämtning som daglig rutin

Vecka 1 – Fokus på andningen och återhämtning som daglig rutin

Vecka 1 handlar om att få in daglig återhämtning som en rutin och få en upplevelse av hur din andning påverkar dig.

Du saknar tillgång till detta innehåll

För att ta del av innehållet behöver du vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap/abonnemang

eller

Veckans övning: Yogisk andning/djupandning.

Inled varje morgon med djupa, långsamma andetag samt schemalägg tid för en eller fler dagliga mikropauser där du djupandas en stund med veckans guidning. Du får två andningsövningar, välj den som passar dig bäst. Enklast är att träna på rygg i början, men det går även utmärkt på en stol om du vill schemalägga övningen på tex arbetstid eller under en resa. OBS! Drick ordentligt med vatten, ev. vätskebrist kan orsaka yrsel.

Effekt: Yogisk andning/djupandning påverkar samtliga kemiska och fysiologiska processer i kroppen och aktiverar kroppens lugn- och ro respons. Övningen ger även ökad energi genom förbättrad syresättning. Diafragmarörelsen sänker trycket i både bröstet och i magen,
frigör spänningar i både diafragman och bröst, nacke, axlar. Övningen påverkar dina hjärnvågor och skapar förbättrade förutsättningar för inlärning, fokus. Svensk forskning på denna övning visar effekt på bl.a. blodtryck, sömn och oro/ångest och hjärtrelaterade besvär.

Effekt: ”Cyklisk andning” är utforskad vid Stanford University och anses av forskarna vara den allra effektivaste övningen då det gäller att snabbt och effektivt reducera stress, oro, ångest.

Att tänka på: rastlöshet, oro är vanligt. Stå ut med dina inre hinder och låt kroppen få nyttja andningens välgörande effekt under tiden. Väcks obehag, fokusera endast på din naturliga andning och se till att varje andetag blir något långsammare. Samtliga övningar i programmet är enkla men djupverkande.

Veckans reflektion/bonusövning: Identifiera dina stressfria stunder i vardagen

Vilka naturliga pauser kan du finna eller skapa i din vardag? Dessa kan du optimera genom medveten närvaro där du släpper taget om allt annat än det du gör i stunden, tex äter en måltid, tar ett bad eller sitter på ett tåg.

Veckans bonusträning: Boka in stressfria stunder i din kalender

En Formel 1 förare skulle aldrig hoppa över ett depåstopp, tvärtom är det en förutsättning för att kunna vinna. Denna vecka ska du disciplinera dig till att göra återhämtning till en daglig rutin genom att boka tid för återhämtning och prioritera det framför allt annat. Tex veckans övning, en promenad eller en löprunda – oavsett yttre omständigheter.