Övningar för särskilda behov

02. Energi/Fokus

/

02. Energi/Fokus

Andning genom höger näsborre för ökad energi och koncentration

Testa denna teknik istället för nästa kopp kaffe! Andning genom höger näsborre ökar hormoninsöndring i blodet och aktiverar det sympatiska nervsystemet, som fungerar som en gaspedal för ork och energi.

De olika näsborrarna har via näsmusslorna olika kopplingar till det autonoma nervsystemet, här är det viktigt att hålla reda på vänster och höger. Andning genom vänster näsborre lugnar systemet, andning genom höger näsborre taggar systemet och ökar din koncentration.

Eldandning:

Eldandning är en enkel mycket kraftfull yogisk andningsteknik för att syrsätta kroppen, generera ny energi på cellnivå och rena blodet. Andningsmuskulaturen – diafragma och interkostaler arbetar i synk med varandra, du pumpar magen och diafragma skapar ett undertryck som suger ner luft i dina lungor. Syremolekylerna du andas in transporteras ut till kroppens celler via hemoglobinet, de röda blodkropparna i dina blodbanor. Framme vid cellen möts syremolekylen av cellens skal, cellmembranet, försett med små porer som syret passerar in genom samtidigt som koldioxid och olika avfallsämnen passerar ut. Innanför skalet finns cellplasman, som består av vatten, salter, näringsämnen, proteiner m.m. Längst in finns cellkärnan, med arvsanlagens DNA – som bestämmer organismens utseende, styr vad cellen ska tillverka, mm. Här finns också Mitokondrierna, cellens egna små kraftverk. Syret används vid förbränning av glukos i mitokondrierna och sönderdelas till koldioxid och vatten vid det som kallas cellandning. Här frigörs den energi cellerna behöver för uppbyggnad av nya celler, driva olika kemiska reaktioner och upprätthålla din kroppstemperatur.

Cellbiologisk forskning har visat att vi ända ner på cellnivå har både medvetenhet och minne. Varje enskild cell är utrustad med ett eget minne som orienterar cellen genom hela sin livscykel

Din hälsa är på ett fundamentalt plan en ren cellfunktion, styrd av nervsystemet för att på bästa sätt anpassa dig både till din inre och yttre livsmiljö. Man har i experiment sett att alla celler är intelligent programmerade för att både söka och skapa hälsa.

Eldandningen accelererar dessa processer och ökar cirkulationen i blodbanorna, vilket gör att du kan känna värme i kroppen. Detta medför bla att blodet oftare passerar genom lever och njurar, där blodrening sker.

Du saknar tillgång till detta innehåll

För att ta del av innehållet behöver du vara inloggad och ha ett aktivt medlemskap/abonnemang

eller

Andning genom höger näsborre

Instruktion:

Håll för vänster näsborre och andas lugna, djupa andetag in och ut genom höger näsborre

Dosering:

3-5 min, vid behov

Din feedback är värdefull!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *